Gravidlista | 20 år, mamma & entreprenör
Emma Janson

20 år, mamma & entreprenör

Annons

Gravidlista

När blev du mamma? Jag blev gravid när jag var 17 och födde när jag var 18. Nu fyller jag 19 om bara några månader och jag kan helhjärtat säga att moderskap inte alls är en siffra och har med åldern att göra; man faller in i rollen så himla naturligt och oavsett åldern så blir man en fantastisk mamma bara man bestämmer sig för att bli det.

Hur många barn har du? Ett.

Var graviditeten planerad? Nej, inte alls.

När berättade du om graviditeterna? Min mamma visste om att jag ev. var gravid redan innan jag tog testet, så henne ringde jag även så fort testet var gjort och stickan visat plus. Hon ringde sen pappa för att “förvarna” (med mitt godkännande) så även han fick reda på det samma dag. R, Delias pappa, fick också reda på det samma dag men vi väntade dock med att berätta för mina syskon. Dom fick reda på det nån vecka senare och mormor ringde jag bara nån dag efter att testet tagits. Adde var med när jag tog testet och var den första som fick reda på det. Jag ringde sen Gabbi efter att ha pratat med mamma så även hon fick reda på det samma dag. Resten av släkten fick reda på det ca en månad senare och för klassen berättade jag om min graviditet veckan innan skolavslutningen; alltså också ca en månad efter att jag plussat. Dom på jobbet fick också reda på det runt den här tidpunkten för då var jag inne i v. 14 eller 15 så jag kände att det absolut var okej att gå ut med det då. Ytterligare nån dag eller vecka senare gick jag ut med det i bloggen.

IMG_3602

Hur många barn vill du ha? 2 eller 3 tror jag.

Tätt ihop eller långt isär? Jag vet inte alls hur det hade sett ut om jag var några år äldre eller om jag var tillsammans med R eller mitt/mina blivande barns pappa men nu, när jag varken har förhållande och dessutom fortfarande är väldigt ung så ser det ju ut som att det lär bli ett par år mellan mini och barn nummer två. Hade situationen sett annorlunda ut och vi säger att jag möjligtvis vart tillsammans med Delias pappa och haft henne tillsammans med honom så hade jag nog velat ha barn nummer två redan inom ett år eller så. Om det hade vart ömsesidigt såklart. Det där är ju självklart upp till båda i ett förhållande att komma fram till. Men som sagt, nu är jag singel och ensamstående så det lär nog dröja några år innan barn nummer två kommer.

Har du oroat dig mycket under graviditeten? Både ja och nej. Jag oroade mig vääääldigt mycket om hur jag skulle berätta för Delia om hennes pappa i framtiden, om han skulle ändra sig eller inte, om jag skulle hitta en partner i framtiden i och med att jag har barn sen innan osv. Jag oroade mig också mycket över att nånting skulle gå fel under förlossningen, att jag skulle vara med om en bilolycka eller annan olycka och förlora Delia inne i magen osv. Men annars, nä, jag tror inte jag oroade mig jättemycket över nånting annat helt ärligt.

Hur var graviditeten? Väldigt upp och ner. Den var väldigt bra fram till mitten ungefär. Sen fick jag oerhörda problem med min höft, bäckenet och ländryggen. Jag kunde knappt gå eller ta mig upp ur sängen vissa dagar och det blev bara värre och värre. Planen var att gå i skolan fram till jullovet och därefter påbörja distansstudierna men pga. mina besvär så fick jag börja plugga på distans redan i September/oktober nån gång. Senare in i graviditeten blev det bättre igen och jag kunde många gånger som höggravid till och med springa i trappen osv, haha!

11973957_867173930027558_1910422557_o_Fotor

Gillade du att vara gravid? Ibland hatade jag det och ibland älskade jag det, idag kan jag ändå känna att jag saknar det nåt enormt. Trots mina extrema besvär och smärtor.

Visste du vilket kön det skulle bli? Ja det gjorde jag. Min nyfikenhet tog över ;)

Hur var din förlossning? Väldigt enkel, snabb och smidig. Helt komplikationsfri. Vattnet gick vid 1 på natten, första värken kom direkt och runt halv 2 åkte vi in till förlossningen. Strax efter 2 var vi framme och strax innan 6 på morgonen kom min lilla tjej. Det tog alltså inte mer än 5 timmar från och med att vattnet gick och krystvärkarna höll inte på länge alls. Jag fick stå upp och krysta fram till dom tre-fyra sista då hon nästan var ute och jag hade inga som helst besvär med varken lustgasen eller nånting annat. Är verkligen sååå nöjd med min förlossning och jag är så tacksam över att jag fick en så bra och pedagogisk barnmorska som förlöste min älskade dotter.

IMG_3595

Hur var första bebistiden? Ovan men så naturlig på samma gång. Mysig fram för allt och jag kunde inte ha fått en bättre första bebistid.

Hade du bestämt namnen sedan innan? Ja, jag bestämde det rätt tidigt faktiskt :)

Ett råd till blivande mödrar? Ta vara på tiden med era små, tiden går verkligen läskigt fort. Fota och filma så mycket som möjligt under förlossningen, jag tycker det är jättesynd och jättetråkigt att mamma inte fotade och filmade mer. Köp heller inte allt för mycket kläder till era bebisar, ni kommer få sååå mycket presenter och dom växer ur sina små kläder fortare än man tror. Dessutom blir dom ju inte speciellt smutsiga så kläderna går ju att använda flera dagar på rad (om dom inte bajsar eller spyr ner kläderna såklart, haha!) Till sist; glöm inte bort er själva. Be om hjälp, få lite tid för dig själv och andas ut en stund. Även om ni får världens lugnaste och snällaste bebis som dessutom sover hela nätterna (som Delia) så är det utmattande att vara mamma och det tar på krafterna att hela tiden ha någon som är så beroende av ens närhet och närvaro. Ibland är det bra att få bli lite avlastad. Ta en lång dusch, gå på spa, nätshoppa, gå en promenad utan vagnen, sätt dig i solen med en kopp kaffe eller läs en bra bok och gör ansiktsmask. Ta hand om dig!

Delia 3 dagar_3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Emma Janson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats