Future worries | 20 år, mamma & entreprenör
Emma Janson

20 år, mamma & entreprenör

Annons

Future worries

Nånting jag funderat på jättemycket och som jag ofta kan känna stor oro över. Nåt som till och med kan få mig att börja gråta ibland för att jag aldrig nånsin kommer kunna ha nån ordentlig kontroll över detta. Det är Delia och hennes tonår.  Är man av samma kött och blod och brås på varandra så är ju sannolikheterna att hon går i mina fotspår rätt stora. Samtidigt vet jag ju inte alls hur hon kommer vara i framtiden. Mycket handlar ju självklart även om uppfostran och vad jag lär henne. 

Jag började röka när jag var 13 år gammal, provade snus nån månad senare och drack alkohol och blev full första gången när jag var 14. När jag var 13 gick jag även in i min depression, fick en ätstörning och gick igenom en himla massa andra saker som jag inte ens skulle önska min värsta fiende. Sjukdomarna kan vara ärftliga och en av mina största fasor är att även Delia ska behöva gå igenom nånting av detta. Jag vet inte om jag nånsin kommer kunna hantera att se henne må så dåligt och göra vissa saker mot sig själv. Hur stoppar man det om det nånsin skulle hända?

Och gällande tobak, alkohol och droger.. Hur ska jag veta att hon inte är ute och super när hon sover borta hos en kompis? Hur vet jag att hon inte tjuvröker eller ännu värre; hur vet jag att hon inte tar droger bakom min rygg? Jag vet ju att hon nån gång under sitt liv kommer att bli erbjuden i alla fall alkohol och cigaretter, kanske snus också för den delen, och det enda jag kan göra är att sitta hemma, maktlös, och hoppas på att det jag sagt till henne och försökt lära henne under hennes uppväxt faktiskt gjort nytta och att hon tagit till sig av det. För det sista jag vill är att hon gör dom misstagen jag gjorde och går i mina fotspår. 

 

image

 

Sen kanske hon blir mammas lilla flicka och verkligen gör som jag säger, sköter sig jättebra och ger mig anledning till att lita på henne till 100% men det behöver inte vara henne jag inte litar på; det är dom andra jag inte litar på. Vem som helst kan lägga nåt i hennes dricka (vare sig det är en drink eller ett glas läsk), vem som helst kan hoppa på henne och göra nånting hemskt med henne när hon är påväg hem från sin bästa vän och vem som helst kan tvinga henne att göra saker hon inte vill göra. Vårt samhälle idag är så jäkla stört och vrickat. Det är nånting som är fel och det värsta är att våra politiker inte ser detta. Förövarna blir knappt straffade, om ens fällda, och ingen gör nånting åt det faktum att det springer galna, äckliga, farliga pedofiler och våldtäcksmän där ute; fullt redo att ge sig på vilken flicka eller kvinna som helst. 

Jag vet att det är lång tid kvar, det är många år kvar, men jag kan ändå inte låta bli att oroa mig över vad som väntar. Att ha barn är fantastiskt men min dotters tonår är verkligen ingenting jag ser fram emot. Det är i tonåren man som förälder måste börja släppa på vissa saker och ge sina barn lite mer frihet för att dom så småningom ska bli självständiga vuxna människor. Jag är livrädd helt ärligt. Jag vill aldrig släppa taget om min lilla prinsessa. Jag vet inte vad jag gör eller vart jag ska ta vägen om det skulle hända henne nåt. Mitt hjärta brister av bara tanken..

 

delia_3veckor

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Emma Janson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats